Ce ar fi bine să știi despre retenția angajaților

Literatura privind retenția arată că atragerea angajaților existenți costă mai puțin decât dobândirea de noi talente, deoarece organizațiile își cunosc angajații și ceea ce își doresc ei, iar costul inițial pentru atragerea noilor angajați a fost deja cheltuit.

Strategii de retenție a angajaților

  1. Mai întâi cunoașteți costul fluctuației de personal

Aceasta este partea elementară și inițială a procesului de retenție. Un plan bun are nevoie de toate detaliile. Costul fluctuației include costul procesului de selecție, angajare, inducție, instruire, pierdere de productivitate pe perioada dez-ocupării.

  1. Angajați oamenii potriviți

Retenția începe de la recrutare. Identificați caracteristicile oamenilor pe care doriți să îi angajați și care se încadrează în cultura organizației.

  1. Îmbunătățiți orientarea angajaților

Este prima impresie pe care angajatul o ia acasă cu el. O formă de bun venit adecvată, va încuraja angajatul să rămână în organizație pe termen mai lung.

  1. Dezvoltarea individuală

Elaborați planuri de carieră pentru angajați. Inițiați programe de mentorat și de învățământ superior pentru a menține învățarea și dezvoltarea continue în companie.

  1. Training pentru manageri.

Un factor important care menține angajatul în organizație este managerul. Angajații au nevoie de un manager care să-i gestioneze bine. Un manager ar trebui să fie bun ascultător și motivator. Managerilor ar trebui să se acorde o pregătire adecvată.

  1. Aflați motivele pentru care angajații pleacă

Realizați interviuri de exit cu angajații după 1-2 luni de la părăsirea locului de muncă. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea angajaților nu ar dori să dezvăluie adevăratul motiv al renunțării la locul de muncă atâta timp cât sunt în organizație și sunt asociați cu postul. Interviurile de exit pot fi efectuate online.

  1. Recunoașterea angajaților.

Cel mai performant angajat al lunii, echipa de top, cel mai bun client service, poza pe avizier, carduri de apreciere și certificate de recunoaștere – toate acestea cresc moralul și încrederea angajaților.

Rolul H.R. în retenția angajaților

Echipa de Resurse Umane joacă un rol important în retenția angajaților.

 Ori de câte ori un angajat părăsește compania din inițiativa sa este responsabilitatea HR să intervină imediat pentru a afla motivele care l-au determinat pe angajat să demisioneze.

Este de datoria HR să stea cu angajatul și să discute diferitele probleme față în față, atunci când oamenii exprimă nemulțumiri sau există indicii că lucrurile nu merg așa cum trebuie.

Persoana de HR trebuie să se asigure că recrutează angajatul potrivit care se potrivește cu rolul și organizația. În acest sens sunt utile mai multe etape de interviu, cu intervievatori diferiti, teste psiho-metrice sau centre de evaluare.

Departamentul de resurse umane trebuie să desfășoare activități motivaționale, care contribuie la climatul pozitiv în cadrul companiei.

HR trebuie să colaboreze cu business-ul pentru a oferi stimulente care să fie apreciate și care să motiveze angajații.

Apropos: să știi că poți găsi un întreg Ghid de Retenție al angajaților în colecția de documente downloadabile și editabile.

Tot în Colecție găsești model de interviu de chestionar privind experienta angjatilor, ghiduri de interviu sau checklist privind activitățile de orientare după angajare.

*Acest articol a fost prima data transmis abonaților newsletter-ului Green Umbrella HR, pe data de 11 octombrie 2022.

Sursa foto: Freepik.com

Comments are closed.