Subiectul acestui newsletter a fost ales, prin vot, de catre comunitatea Green Umbrella de pe LinkedIn . Daca ne urmărești deja acolo, îți mulțumim 🙂
Vom discuta, așadar, în acest newsletter despre onboarding-ul angajaților și Metoda celor 4 C de integrare.
Tot în newsletterul acesta venim cu o veste bună pentru cei preocupați de modificările ce vor fi necesare ca urmare a actualizărilor Codului Muncii.
Stai aproape!
Jumătate dintre lucrătorii blue collar părăsesc locurile de muncă noi în primele patru luni, și jumătate dintre angajații seniori aduși din afara companiei eșuează în 18 luni, conform sondajelor SHRM.
În mod clar, există loc pentru îmbunătăţire.
Un mod important în care liderii pot combate aceste provocări este implementarea a unui program robust de onboarding a angajaților.
Integrarea îi ajută pe noii veniți să se adapteze la aspectele sociale și de performanță ale locurilor de muncă, astfel încât să poată deveni rapid membri productivi, contribuitori ai organizației.
Formalitatea și complexitatea programelor de onboarding variază la scară largă în cadrul organizațiilor
De exemplu, începând cu o primire formală în prima zi, compania globală de frumusețe L’Oreal spune: „Scopul nostru este de a dezvolta angajati de succes și relaţii reciproc avantajoase cu fiecare dintre angajaţii noştri.” Compania practică un proces de integrare de o perioadă de doi ani, alcătuit din șase părți, numit „L’Oreal Fit.”
Programul L’Oreal de orientare include:
• Instruire inițială și discuții la ” masa rotundă”
• Întâlniri cu persoane cheie din interior
• Învățare la locul de muncă susținută de
managerii de linie.
• Mentorat individual și suport din partea HR
• Experiențe pe teren, vizite în magazine și spații de producție și programe de shadowing
***
Abordările de onboarding variază de la structurat și sistematic — ca în cazul L’Oreal — la strategii de tipul ”sink and swim”, în care noii angajați deseori se chinuie să-și dea seama precis ce se așteaptă de la de la ei.
Unul dintre primele lucruri pe care managerii de resurse umane ar trebui să ia în considerare este dacă în cazul companiei lor este mai bine sa adopte un onboarding formal sau informal.
• Integrarea informală se referă la un proces prin care un angajat învață despre noul lui loc de muncă fără un plan organizatoric explicit.
• Integrarea formală se referă la a urma un set scris de politici și proceduri coordonate, care asistă angajatul în adaptarea sa la noul loc de muncă în ceea ce priveşte atât sarcinile cât şi socializarea.
Modelul celor 4 C pentru Onboarding
Onboardingul are patru niveluri distincte, denumite metoda celor 4 C:
• Conformitatea este primul nivel și include instruirea angajaților cu privire la regulile de bază pentru lucru, atât parte din regulile interne, cât și eventuale prevederi legale de care salariatul trebuie să țină cont.
• Clarificarea se referă la verificarea și asigurarea faptului că angajații își înțeleg noul rol și toate așteptările aferente.
• Cultura este o categorie largă care include facilitarea angajaților noi accesul la a înțelege normele organizaționale, atât formale cât și informale.
• Conexiunea se referă la relaţiile interpersonale şi reţelele informaţionale, necesare noilor angajați, pe care ei trebuie să le stabilească astfel încât să își poată desfășura lucrul în mod optim.
Aceste elemente de bază ale succesului onboarding-ul sunt adesea numite Metoda celor 4 C.
Gradul în care fiecare organizație valorifică aceste patru piloni succesul onboardingului pentru noii sosiți. Mare parte dintre companii se focusează îndeosebi pe primul pilon – Conformitatea, neacordând suficientă atenție și celorlalte elemente.
Apropos: să știi că poți găsi un Checklist orientare nou angajat, în colecția de documente downloadabile și editabile.
Tot în Colecție găsești chestionar privind experiența candidatului în procesul de recrutare, chestionar pentru noul angajat, precum și un model de mesaj de bun-venit pentru noii angajați.
Acestea, și multe altele, pot ajunge la tine cu un singur download.
Într-o altă notă, pentru că avem oficial un Cod al Muncii modificat (de sâmbătă, mai exact) și unele prevederi noi inclusiv pe partea de clauze obligatorii în contractele de muncă, trebuie să atragem atenția asupra faptului că până la apariția noului model-cadru de contract individual de muncă (CIM) angajatorii sunt obligați să țină seama de noile elemente introduse de Legea nr. 283/2022 la cuprinsul CIM-ului.Modificările Codului muncii (22 octombrie 2022, aduse de Legea 283) vor produce efecte înainte de adoptarea și publicarea noului model-cadru al contractului individual de muncă, iar între aceste două momente vor fi încheiate contracte de muncă noi, angajatorii fiind puși în situația de a utiliza vechiul model-cadru, în timp ce în acest contract ar trebui să apară noi clauze/elemente.Mai multe detalii aici. |
Noile elemente de inclus în contractele de muncă: – dacă munca este fără loc fix și se desfășoară în mai multe locuri, trebuie precizat dacă deplasarea este asigurată sau decontată de angajator;metoda de plată a salariului; – condițiile de efectuare și de compensare/plată a orelor suplimentare și, dacă e cazul, cum e organizată munca în schimburi;condițiile perioadei de probă, nu doar durata acesteia (dacă există, desigur); – precizarea avantajelor acordate pe lângă salariu (asigurări medicale private, contribuții la pensia facultativă/ocupațională, vouchere etc.); – dacă activitatea urmează să se desfășoare în străinătate, va trebui indicată și țara (sau țările), pe lângă durata perioadei de muncă. |
Green Umbrella HR lucrează alături de specialiști și experți în legislația muncii să pună la dispoziție documente actualizate, în acord cu legislația actuală, urmând ca toți clienții care au achiziționat până în acest moment Colecția de Documente de HR să primească aceste documente necesare administrarii de personal, actualizate, GRATUIT pe email, împreună cu o serie de alte documente editabile BONUS.***De asemenea, de săptămâna aceasta, la cererea voastră, am introdus pe site și opțiunea de plată prin transfer bancar, pe lângă plata cu cardul, care deja exista, asta dacă mai aveai nevoie de un motiv în plus să te pui la punct cu documentele tale de HR 🙂 Acest newsletter a ajuns prima data pe emailul abonaților de pe site. Dacă vrei și tu să afli cu prioritate informații de la noi, abonează-te GRATUIT pe site și descarcă și E-book-ul Totul despre Recrutare, cadou de bun venit de la noi!. |